[ tilbage ]

Brændevinsslaget i Hinge
Før i tiden var brændevin en meget populær drik. Folk lavede selv masser af det og de drak det også flittigt.
Det begyndte Kong Christian VII dog at kunne se på statens (og hans egen) økonomi, så i 1773 udsendte han en "Forordning om brændevinsbrænderi", der sagde hvilke mængder brændevin folk måtte brænde og drikke.
For at håndhæve loven var der inspektører rundt om i landet, som besøgte landsbyerne og konfiskerede al den brændevin, som bønderne havde for meget. (Og som de ikke nåede at gemme væk!)

Så var det blevet Hinges tur. Fire inspektører fra Randers kom for at uddele bøder. Folk i byen var netop på vej hjem fra festgudstjeneste, og de var ikke ligefrem glade for det uventede besøg.
De var faktisk så vrede, at de overfaldt inspektørene, dernæst begyndte alle beboerne at kaste diverse træstykker, grene og planter efter dem.

Men det skulle de selvfølgelig ikke have gjort, og resultatet blev, at tre personer fik fængselsophold i København, en fik strafarbejde i Viborg Tugthus, tre blev idømt fæstningsarbejde og en fik et mindre fængselsophold. Og så blev der for resten uddelt bøder til ni andre. En af de dømte døde under sagen pga. forrådnelsesfeber.
Det var barske løjer dengang!